dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Plaćanje prijemnih ispita na Univerzitetu Beč

Written by Ego. Posted in Allgemein

Prvog februara ove godine se Univerzitet Beč oglasio da će u predstojećoj godini (od semestra 2016/2017) biti povećan broj fakulteta sa prijemnim ispitima. Takođe, za iste će se uvesti obavezno plaćanje prijemnih ispita u iznosu od 50,- € po osobi. Austrijska studentska unija se bori protiv ovoga jer smatra da je ovako nešto neprihvatljivo.

“Za prijemni ispit se inače prijavi više ljudi nego što se zaista pojavi na ispitu, što stvara prepreku drugim studentima koji su htjeli istom da pristupe”, kažu iz Austrijske studentske unije. Njihov stav je isti i po pitanju uvođenja obaveznog plaćanja prijemnog ispita. Ovo smatraju za još jednu mjeru otežavajućih okolnosti za upis na studije i studiranje.

“Ovo što Univerzitet Beč pokušava i čini nije korisna i prema studentima prijateljski nastrojena politika. Iz tog razloga su za nas iz unije ovakve mjere neprihvatljive”, kritikuje Camila Garfias iz VSStÖ-a. Unija takođe kritikuje i druge mjere iz proteklih godina koje su ustvari vid socijalne selekcije u vidu intervjua, procjena ličnosti ili novčanih naknada za testove. “Za studenta koji je na početku svojih studija, koji možda nije uopšte siguran u odluku da studira, pa i u to šta želi da studira, ovakve mjere stvaraju dodatan pritisak i nove prepreke. Žene, migranti i radnici nailaze takođe na veoma malo olakšavajućih okolnosti”, kaže Karin Stanger iz GRAS-a.

Prijemni ispiti, eliminacioni ispiti, procjene, preduslovi, STEOP faze… sve vode do zaključka da se Univerzitet Beč aktivno trudi odvratiti studente od studiranja. Ovome doprinosi i činjenica da su kursevi njemačkog jezika takođe znatno poskupili. “Trenutna univerzitetska politika je jedno poricanje stvarnosti, kako od strane Ministarstva, tako i od strane Univerziteta Beč”, ističe Jana Reischl (KSV-Lili). “Kako drugačije objasniti da se oko pola miliona evra izdvoji za jednu ministarsku kampanju koja za cilj ima motivisanje i promovisanje studiranja matematike, informatike, prirodnih i tehničkih nauka, a onda se svakoj oblasti korak po korak sužavaju mogućnosti upisa i pristupa”. Za informatiku i poslovnu informatiku se takođe očekuje uvođenje prijemnih ispita na Univerzitetu Beč.

“Mi želimo jedan slobodan i za sve pristupačan univerzitet te dodatna finansiranja istog, nasuprot dodatnih ograničavanja”, dodaju iz Unisono-a.

Za dodatna pitanja obratite se na www.studiraj.eu/forum. Više informacija o drugim univerzitetima će uskoro biti objavljene.

Izvor: Newsletter Uni Wien te ÖH.