Plaćanje prijemnih ispita na Univerzitetu Beč

Prvog februara ove godine se Univerzitet Beč oglasio da će u predstojećoj godini (od semestra 2016/2017) biti povećan broj fakulteta sa prijemnim ispitima. Takođe, za iste će se uvesti obavezno plaćanje prijemnih ispita u iznosu od 50,- € po osobi. Austrijska studentska unija se bori protiv ovoga jer smatra da je ovako nešto neprihvatljivo.

“Za prijemni ispit se inače prijavi više ljudi nego što se zaista pojavi na ispitu, što stvara prepreku drugim studentima koji su htjeli istom da pristupe”, kažu iz Austrijske studentske unije. Njihov stav je isti i po pitanju uvođenja obaveznog plaćanja prijemnog ispita. Ovo smatraju za još jednu mjeru otežavajućih okolnosti za upis na studije i studiranje.

“Ovo što Univerzitet Beč pokušava i čini nije korisna i prema studentima prijateljski nastrojena politika. Iz tog razloga su za nas iz unije ovakve mjere neprihvatljive”, kritikuje Camila Garfias iz VSStÖ-a. Unija takođe kritikuje i druge mjere iz proteklih godina koje su ustvari vid socijalne selekcije u vidu intervjua, procjena ličnosti ili novčanih naknada za testove. “Za studenta koji je na početku svojih studija, koji možda nije uopšte siguran u odluku da studira, pa i u to šta želi da studira, ovakve mjere stvaraju dodatan pritisak i nove prepreke. Žene, migranti i radnici nailaze takođe na veoma malo olakšavajućih okolnosti”, kaže Karin Stanger iz GRAS-a.

Prijemni ispiti, eliminacioni ispiti, procjene, preduslovi, STEOP faze… sve vode do zaključka da se Univerzitet Beč aktivno trudi odvratiti studente od studiranja. Ovome doprinosi i činjenica da su kursevi njemačkog jezika takođe znatno poskupili. “Trenutna univerzitetska politika je jedno poricanje stvarnosti, kako od strane Ministarstva, tako i od strane Univerziteta Beč”, ističe Jana Reischl (KSV-Lili). “Kako drugačije objasniti da se oko pola miliona evra izdvoji za jednu ministarsku kampanju koja za cilj ima motivisanje i promovisanje studiranja matematike, informatike, prirodnih i tehničkih nauka, a onda se svakoj oblasti korak po korak sužavaju mogućnosti upisa i pristupa”. Za informatiku i poslovnu informatiku se takođe očekuje uvođenje prijemnih ispita na Univerzitetu Beč.

“Mi želimo jedan slobodan i za sve pristupačan univerzitet te dodatna finansiranja istog, nasuprot dodatnih ograničavanja”, dodaju iz Unisono-a.

Za dodatna pitanja obratite se na www.studiraj.eu/forum. Više informacija o drugim univerzitetima će uskoro biti objavljene.

Izvor: Newsletter Uni Wien te ÖH.

Pratite i lajkute nas:
0