Vaša pitanja, naši odgovori

U nastavku se nalaze odgovori na mnoštvo pristiglih pitanja! Ukoliko među njima ne nađeš odgovor (okoristi se i gornjom pretragom), postavi svoje pitanje na forumu!

Studiranje u Turskoj: odabir grada za studij

Studiranje u Turskoj

U tekstu koji govori o proceduri upisa na studij u Turskoj napisali ste sljedeće: “Od odgovornih lica će student biti obaviješten u kojem gradu i na kojem fakultetu će studirati.” Da li studenti koji ostvare pravo na školovanje u Turskoj mogu ikako sami izabrati grad i univerzitet gdje žele da studiraju? Unaprijed hvala na odgovoru!

Pravni fakulteti u Turskoj (Istanbulu)

pravni-fakultet-istanbul-tr

Trenutno živim u Sloveniji gdje imam stalni boravak. Imam završenu trogodišnju srednju školu sa vrlodobrim uspjehom na završnim ispitima. Imam još dvije godine srednje škole da dostignem četvrti stepen kako bih mogla upisati fakultet. Zanima me koji pravni fakulteti postoje u Istanbulu i kakva je procedura za upis? Unaprijed hvala na odgovoru!

Primljena sam na studij u Grazu. Šta dalje?

viza-studij-u-grazu

Zahvaljujući pomoći sa vaše stranice poslala sam potrebnu dokumentaciju za studij na Tehničkom univerzitetu u Grazu i nakon tri sedmice mi je stigao odgovor, tj. dobila sam potvrdu o prijemu na Univerzitet. Na toj potvrdi piše da do 21.10.2011. godine moram sa tom potvrdom doći u studenstki servis, ali mi i za boravišnu vizu treba također ta potvrda o prijemu. Kako da predam za vizu u tom slučaju? Hvala vam puno na dosadašnjoj pomoći i nadam se da ćete mi i sada pomoći!

Zoohigijena: prebacivanje na studij u Beču

zoohigijena-pitanje

Student sam prve generacije po Bolonjskom sistemu na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, Odsjek animalna proizvodnja – Zoohigijena. Imam jedan nepoložen ispit i završni rad, a rok za polaganje navedenog ispita zakazan je u septembru, što znači da sam zakasnio na upis master-studija. Postoji li mogućnost da se “prebacim” na Univerzitet u Beču (kao aktivan student, upišem kurs njemačkog jezika, položim razliku predmeta i steknem njihovu diplomu)? Koji fakultet je najslični mom prethodnom obrazovanju (Animalna proizvodnja – Stočarstvo)? Imam stari indeks u koji se ne upisuju ECTS bodovi… Unaprijed hvala!