Od 2013. godine se uvode školarine i prijemni ispiti u Austriji

Austrijska Vlada je na današnjoj sjednici odlučila: uvode se školarine za studente koji studiraju duže nego što je planirano po planu i programu (plus dva semestra tolerancije) i za studente koji nisu državljani zemalja EU. EU-državljani koji studiraju duže od planiranog programa će plaćati 363,36 eura, a ne-EU- državljani će plaćati 726,72 (neovisno o tome da li već studiraju duže od planiranog programa).

Međutim, postoje izuzeci: državljani zemalja u razvoju i državljani zemalja u kojima austrijski studenti ne moraju plaćati školarinu. Da li je BiH u jednom od dva navedena spiska nije baš najjasnije. Na Univerzitetu Beč je BiH na spisku zemalja u razvoju i naši državljani do sada nisu morali plaćati školarinu. Zvanične informacije po ovom pitanju ćemo objaviti čim prije.

Na pet novih studija se uvodi prijemni ispit

Do sada je za državljane BiH postojao prijemni ispit na medicini, stomatologiji, veterini, sportu, psihologiji i publicistici. Naši studenti su dakle morali upisati dotični studij u BiH (gdje su eventualno morali polagati i prijemni), a zatim položiti prijemni i u Austriji. Dodatna poteškoća je bila ta što je na nekim univerzitetima (npr. na veterini) za prijemni ispit bilo potrebno poznavanje njemačkog jezika, a nije bilo moguće prije polaganja prijemnog pohađati kurs jezika u Austriji (na medicini se mogao upisati tzv. Vorstudienlehrgang prije prijemnog ispita kako bi se savladao njemački jezik). Od sljedeće godine se proširuje spisak studija gdje će biti potrebno raditi prijemni ispit. Pored spomenutih, od naredne godine će se na sljedećim bachelor studijima morati raditi prijemni: informatika, biologija, biohemija, arhitektura i ekonomija. Također će se i na farmaciji morati raditi prijemni ispit.

Molimo vas da sva pitanja postavite na naš forum.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0