Najprestižniji univerziteti svijeta u 2014. godini

Deset najprestižnijih univerziteta svijeta se nalaze u SAD-u i Velikoj Britaniji. Prema “Times Higher Education World Reputation Ranking” najprestižniji univerzitet izvan spomenute dvije zemlje je University of Tokyo (Japan). Prema istoj studiji, najprestižniji univerzitet u centralnom djelu Evrope je ETH Zürich (Švicarska) koji se nalazi na 16. mjestu. Sljedeći evropski univerzitet po prestižu je TU Delft u Holandiji (42. mjesto). Najprestižniji univerzitet u Njemačkoj je Ludwig-Maximilians-Universität München (46).

Među 100 najprestižnijih univerziteta svijeta se ne nalazi ni jedan univerzitet iz Austrije. Najprestižniji austrijski univerzitet, Universität Wien se nalazi između 110. i 120. mjesta. 2011. godine se ovaj univerzitet još ubrajao u 100 najprestižnijih univerziteta svijeta. TU Wien se nalazi između 160. i 170. pozicije.

Od 100 najprestižnijih univerziteta, 46 ih je u SAD-u, 10 u Velikoj Britaniji, 6 u Njemačkoj, 5 u Japanu i Australiji, četiri u Holandiji, po tri u Kanadi, Južnoj Koreji i Hong Kongu, po dva u Švicarskoj, Singapuru, Kini i Francuskoj.

Ova studija je zasnovana na mišljenju 10.536 naučnika iz više od 150 zemalja. Svaki naučnik je trebao nabrojati 15 favorita, te je na osnovu toga sastavljena ova rang lista.

STUDIRAJeu

 

Pratite i lajkute nas:
0