dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Međunarodni dan studenata: Vraća li se 1939. godina?

Written by Samir Beharic. Posted in Studentska kolumna

Danas je 17. novembar, datum koji se od 1941. obilježava kao Međunarodni dan studenata_ica i studentskog aktivizma. Ovaj dan pamtimo kao svojevrsnu godišnjicu nacističkog napada na čehoslovačke univerzitete i akademske slobode u toj zemlji.

17. novembra 1939. godine grupa čeških studenata i studentica je protestovala zbog nacističke okupacije Čehoslovačke i ubistva njihovog kolege Jana Opletala, studenta Medicinskog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu.

Ova studentska pobuna je u smrt odvela osam studentskih predstavnika i jednog profesora, a još 1.200 studenata i studentica je skončalo u koncentracionim logorima. Nacisti su nakon ovog događaja zatvorili sve univerzitete u Čehoslovačkoj.

Ovu godišnjicu je 1941. godine prvi put obiježilo Međunarodno vijeće studenata sa sjedištem u Londonu, te se od tada 17. novembar obilježava kao Međunarodni dan studenata_ica i studentskog aktivizma.

Zašto je ovaj dan bitan iz naše današnje perspektive?

Posljednje zatvaranje jednog europskog univerziteta se desilo prije 75 godina, u novembru 1943., kada su nacisti zatvorili Univerzitet u Oslu.

Tačno za dvije sedmice, 1. decembra 2018. godine ista sudbina prijeti i Central European University u Budimpešti, kada bi ova prestižna visokoškolska institucija trebala zatvoriti svoja vrata novim studentima i studenticama koji će, umjesto u Budimpešti, studirati u novom kampusu CEU-a u Beču. Razlozi zbog kojih mađarska vlada zatvara CEU su uporedivi sa nacističkom odlukom da zatvori brojne europske univerzitete.

Kako bismo podigli svijest o bitnosti studentskog aktivizma i ukazali na činjenicu da mračne politike nisu poražene, već se u Europu vraćaju na mala vrata, pozivamo vas da se ovoga datuma i njegove simbolike sjećamo svaki dan.

Sretan nam Međunarodni dan studenata_ica i studentskog aktivizma, vječno ćemo se sjećati svih onih koji su se borili za ostvarenje akademskih sloboda. Naša sveta dužnost je da tu borbu nastavimo gdje god se nalazili, bez obzira da li smo završili fakultet, trenutno studiramo ili ćemo tek postati dijelom globalne studentske populacije. Ovo je naša zajednička borba!

Autor: Samir Beharić (izvorno objavljeno u Facebook grupi “Odliv mozgova”)