Korak po korak do studiranja u Austriji

Austrija je među bh. studentima najomiljenija destinacija za studiranje van bh. granica. Danas u Austriji živi i studira oko 3000 studenata iz Bosne i Hercegovine. Nije ništa manji broj ni studenata iz susjednih država (prije svega Hrvatske i Srbije). Obzirom na veliki broj naših studenata koji se odluče za studij u Austriji, procedura upisa na studij je u detalje poznata. Iz godine u godinu dolaze novi studenti sa naših prostora. Na tom putu, STUDIRAJeu portal je skoro pa nezaobilazna stanica do početka studija u Austriji. Da bi mnoštvo informacija učinili još preglednijim, odlučili smo se da našim čitaocima savjetujemo koje tekstove najprije da pročitaju i kojim redom da to učine. Slijedeći ove tačke, korak po korak, zagarantovana je ispravna procedura početka studija i života u Austriji.

1. Na samom početku je svakako najbitnije da dobiješ osjećaj za kompletnu proceduru upisa. U tu svrhu se nudi najčitaniji tekst na portalu: Procedura upisa na studij u Austriji. Ovaj tekst pogodan je za državljane BiH, Crne Gore, Srbije i nekih drugih susjednih država. Ukoliko si državljanin Hrvatske, onda je procedura nešto drugačija i preporučujemo ti da pročitaš i ovaj tekst. Ako želiš da upišeš master studij, dodatno pročitaj i ovaj tekst.
2. Sada kada imaš pregled o proceduri upisa, trebao bi razmisliti i o troškovima studiranja i života.  Stoga ti preporučujemo da saznaš koliko iznosi školarina na univerzitetu gdje bi želio studirati, te koliko iznose prosječni mjesečni troškovi u Austriji. Pregled školarina možeš pogledati ovdje, a prosječne mjesečne izdatke ovdje. Napominjemo da za studiranje u Austriji u principu ne postoje nikakve stipendije!
3. Troškovi studija i života su ti prihvatljivi i došao bi na studiranje u Austriju pod uslovom da pronađeš odgovarajući studij? I tu ti možemo pomoći. Izlistali smo sve državne studije (njih preko 800) u najvećim univerzitetskim gradovima u Austriji. Pregled studija u Beču pogledaj ovdje, u Grazu ovdje i u Salzburgu ovdje. Za svaki slučaj pogledaj i pregled studija na stranicama dotičnih univerziteta.
4. Pronašao si željeni studij i aplicirao si, kao što je opisano u prethodnim koracima? U tom slučaju će ti uskoro trebati studentska viza (državljanima Hrvatske nije potrebna studentska viza). Obzirom da sa biometrijskim pasošom možeš legalno ulaziti u Austriju bez turističke vize, predlažemo ti da za studentsku vizu predaš u Austriji. Napomena: studiranje bez studentske vize je nelegalno, a čekanje vize duže od tri mjeseca u Austriji nedozvoljeno! Više informacija o studentskoj vizi potraži ovdje. A dodatne informacije o studentskom osiguranju možeš pogledati ovdje.
5. Obavljanje birokratije u Austriji može biti poteško ukoliko nikoga ne poznaješ da te provede kroz sve institucije. Ukoliko dolaziš u Beč, pročitaj ovaj tekst gdje je opisano kojim redoslijedom da obiđeš sve institucije kako bi regulisao zdravstveno osiguranje, upisao se na studij, prijavio mjesto boravka, predao za vizu itd.
[adsenseyu2]
6. Naši studenti obično ne poznaju njemački jezik, te nakon upisa na univerzitetu prvo pohađaju kurs njemačkog jezika (obično dva semestra = jednu godinu). U Beču se najčešće pohađa kurs na Orient-institutu (saznaj više ovdje), a neko se uspije upisati i na tzv. VWU (vidi ovdje). VWU važi kao kvalitetnija opcija, ali je broj mjesta ograničen.
7. I pored detaljno opisane procedure, uvijek ostanu neka otvorena pitanja. Odgovor na eventualna pitanja prvo potraži u našoj rubrici najčešćih pitanja i odgovora. Ako tu ne pronađeš odgovor, onda možeš postaviti pitanje na forumu. Forum bi svakako trebao pratiti, čak iako nemaš nedoumica, jer se na forumu svakodnevno razmjenjuju informacije o studiranju u Austriji i ostalim evropskim državama.
8. Iz semestra u semestar uvijek dolazi do određenih promjena koje se tiču samog upisa ili studiranja. Tako se npr. školarine uvode, ukidaju, povećavaju, smanjuju i slično. Da bi ostao u toku, još jednom ti preporučujemo da pratiš naš forum ili da nas pratiš na Facebooku ili Google+. Na ovim društvenim mrežama objavljujemo uvijek najbitnije novosti – te ih sigurno nećeš propustiti.
9. Za kraj ti želimo uspješan upis, pohađanje kursa i studiranje. Ne zaboravi da je studiranje u Austriji ipak dosta teže nego u Bosni i Hercegovini, obzirom na novo okruženje i strani jezik. Iz tog razloga moraš mnogo više truda i vremena uložiti da bi to sve nadoknadio. Ima dovoljno primjera gdje su naši studenti u roku završili studij. Oni su dokaz da je moguće!

STUDIRAJeu – Udruženje bh. studenata u Evropi

Pratite i lajkute nas:
0