dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Korak po korak do studiranja u Austriji

Written by choco.late. Posted in Studiranje u Austriji

korakpokorakat

Austrija je među bh. studentima najomiljenija destinacija za studiranje van bh. granica. Danas u Austriji živi i studira oko 3000 studenata iz Bosne i Hercegovine. Nije ništa manji broj ni studenata iz susjednih država (prije svega Hrvatske i Srbije). Obzirom na veliki broj naših studenata koji se odluče za studij u Austriji, procedura upisa na studij je u detalje poznata. Iz godine u godinu dolaze novi studenti sa naših prostora. Na tom putu, STUDIRAJeu portal je skoro pa nezaobilazna stanica do početka studija u Austriji. Da bi mnoštvo informacija učinili još preglednijim, odlučili smo se da našim čitaocima savjetujemo koje tekstove najprije da pročitaju i kojim redom da to učine. Slijedeći ove tačke, korak po korak, zagarantovana je ispravna procedura početka studija i života u Austriji.

1. Na samom početku je svakako najbitnije da dobiješ osjećaj za kompletnu proceduru upisa. U tu svrhu se nudi najčitaniji tekst na portalu: Procedura upisa na studij u Austriji. Ovaj tekst pogodan je za državljane BiH, Crne Gore, Srbije i nekih drugih susjednih država. Ukoliko si državljanin Hrvatske, onda je procedura nešto drugačija i preporučujemo ti da pročitaš i ovaj tekst. Ako želiš da upišeš master studij, dodatno pročitaj i ovaj tekst.
2. Sada kada imaš pregled o proceduri upisa, trebao bi razmisliti i o troškovima studiranja i života.  Stoga ti preporučujemo da saznaš koliko iznosi školarina na univerzitetu gdje bi želio studirati, te koliko iznose prosječni mjesečni troškovi u Austriji. Pregled školarina možeš pogledati ovdje, a prosječne mjesečne izdatke ovdje. Napominjemo da za studiranje u Austriji u principu ne postoje nikakve stipendije!
3. Troškovi studija i života su ti prihvatljivi i došao bi na studiranje u Austriju pod uslovom da pronađeš odgovarajući studij? I tu ti možemo pomoći. Izlistali smo sve državne studije (njih preko 800) u najvećim univerzitetskim gradovima u Austriji. Pregled studija u Beču pogledaj ovdje, u Grazu ovdje i u Salzburgu ovdje. Za svaki slučaj pogledaj i pregled studija na stranicama dotičnih univerziteta.
4. Pronašao si željeni studij i aplicirao si, kao što je opisano u prethodnim koracima? U tom slučaju će ti uskoro trebati studentska viza (državljanima Hrvatske nije potrebna studentska viza). Obzirom da sa biometrijskim pasošom možeš legalno ulaziti u Austriju bez turističke vize, predlažemo ti da za studentsku vizu predaš u Austriji. Napomena: studiranje bez studentske vize je nelegalno, a čekanje vize duže od tri mjeseca u Austriji nedozvoljeno! Više informacija o studentskoj vizi potraži ovdje. A dodatne informacije o studentskom osiguranju možeš pogledati ovdje.
5. Obavljanje birokratije u Austriji može biti poteško ukoliko nikoga ne poznaješ da te provede kroz sve institucije. Ukoliko dolaziš u Beč, pročitaj ovaj tekst gdje je opisano kojim redoslijedom da obiđeš sve institucije kako bi regulisao zdravstveno osiguranje, upisao se na studij, prijavio mjesto boravka, predao za vizu itd.
6. Naši studenti obično ne poznaju njemački jezik, te nakon upisa na univerzitetu prvo pohađaju kurs njemačkog jezika (obično dva semestra = jednu godinu). U Beču se najčešće pohađa kurs na Orient-institutu (saznaj više ovdje), a neko se uspije upisati i na tzv. VWU (vidi ovdje). VWU važi kao kvalitetnija opcija, ali je broj mjesta ograničen.
7. I pored detaljno opisane procedure, uvijek ostanu neka otvorena pitanja. Odgovor na eventualna pitanja prvo potraži u našoj rubrici najčešćih pitanja i odgovora. Ako tu ne pronađeš odgovor, onda možeš postaviti pitanje na forumu. Forum bi svakako trebao pratiti, čak iako nemaš nedoumica, jer se na forumu svakodnevno razmjenjuju informacije o studiranju u Austriji i ostalim evropskim državama.
8. Iz semestra u semestar uvijek dolazi do određenih promjena koje se tiču samog upisa ili studiranja. Tako se npr. školarine uvode, ukidaju, povećavaju, smanjuju i slično. Da bi ostao u toku, još jednom ti preporučujemo da pratiš naš forum ili da nas pratiš na Facebooku ili Google+. Na ovim društvenim mrežama objavljujemo uvijek najbitnije novosti – te ih sigurno nećeš propustiti.
9. Za kraj ti želimo uspješan upis, pohađanje kursa i studiranje. Ne zaboravi da je studiranje u Austriji ipak dosta teže nego u Bosni i Hercegovini, obzirom na novo okruženje i strani jezik. Iz tog razloga moraš mnogo više truda i vremena uložiti da bi to sve nadoknadio. Ima dovoljno primjera gdje su naši studenti u roku završili studij. Oni su dokaz da je moguće!

STUDIRAJeu – Udruženje bh. studenata u Evropi

Share Button