Kada nužda natjera: kako bh. studenti preživljavaju u Beču

kada-nuzda-natjera-posao-u-becuStudentski život, sam po sebi, zahtijeva dosta toga. Učenje, pohađanje raznih predavanja, polaganje ispita i obavljanje raznih birokratskih poslova su samo jedna strana studentskog života. Ko nije u zavidnoj situaciji da uživa u stipendijama ili financijskoj pomoći roditelja, ipak mora dodatno zasukati rukave i u dosta slučajeva obavljati razne fizičke poslove, kako bi pokrio svoje financijske potrebe. Razgovarali smo sa nekim našim studentima.

 

Pola pet ujutro. Sat budi S.T.-a nemilosrdno na posao u komunalnom preduzeću grada Beča tzv. MA 48. Niz bh. studenata obavlja ovaj fizički posao tokom ljetnog raspusta, pa tako i S.T. inače student na Pravnom fakultetu. “Da mi je neko reko’ da ću vući kontejnere po Beču, ne bih mu vjerovao!”, govori nam malo razočarano S.T. “Na početku mi je trebalo malo vremena da se naviknem, ali sad sam se uhodao i ide dobro”. “Osim toga što je dobro plaćeno, izgubim i koju kilu viška”, kaže S.T. ironično.

MA 48 koristi naše studente kao tzv. “skakače” (njem.: Springer), koji uskaču gdje je najpotrebnije, odnosno kad stalni radnici odu na godišnji odmor! Osim toga što je dobro plaćeno (ca. 2000-2500 EUR), radno vrijeme (od 6:00 do 14:00 sati) ostavlja dosta vremena za poslijepodnevne aktivnosti, koje su kako saznajemo, ponajviše rekreacijske prirode, jer se za učenje poslije ovakvog napora nema glave.

Još jedan biser bečkih studentskih poslova je rad u pošti. Studenti, također korišteni kao “Springeri”, u ovom poslu raznose poštu. Z.L., student ekonomije o ovom poslu kaže: ” Radno vrijeme je O.K., od 8:00 do 16:00 sati, ali hodanje me ubi. Cijeli dan si na nogama! Na pitanje o zaradi Z.L., odmahuje rukom: “Skroz slabo; samo 900 EUR mjesečno, ali šta ćes, mora se, valja pokriti troškove.” Z.L. je razočaran zaradom, ali obzirom da ove godine nije primljen u MA 48, bio je prinuđen improvizirati.

“Umzug” (bosanski: selidba), je također jedan od popularnih studentski poslova. D.C., student elektrotehnike, obavlja ovaj posao već par godina. “Ima nas dosta! Težak jeste, ali zarada nije loša.” “Jedino na što se ne mogu navići je radno vrijeme. Zovu te kad treba, tako da je teško planirati predavanja i učenje itd.” Kao i D.C., desetine naših studenata radi na “Umzugu”. Svi se žale na loše, odnosno spontano radno vrijeme, a i na težak fizički napor. “Valja iznijeti klavir na peti sprat”, kroz smijeh govori D.C.

Pored ovih gore navedenih poslova, bečki studenti se ponajviše mogu naći na kejteringu, gradilištima, čišćenju snijega, i sl.

Bezbroj studenata se trudi, ne samo u gore navedenim poslovima, da sebi osigura egzistenciju i to sve u svrhu da usavrše i prošire svoje znanje i da jednog dana žive prikladnim životom, neovisni od teških fizičkih poslova. Obzirom da često mogu raditi samo za vrijeme ljetnog raspusta, ne mogu kao ostali studenti odmarati i obilaziti svoju familiju i prijatelje u BiH.

Posebno nas je impresionirala činjenica, da iako su poslovi teški, neke plate male, opet preovladava optimizam među našim studentima. Svi su svjesni da je to samo jedna faza u životu, koju izgleda skoro svaki student u inostranstvu mora proći. Shodno jednoj u Austriji često korištenoj izreci: Ohne Fleiß, kein Preis. (Doslovno na bosanskom: “Bez truda, nema nagrade.”)

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0