dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Izmjena zakona za strance u Austriji: Rot-weiss-rot Karte

Written by choco.late. Posted in Život u Austriji

Od 1. jula 2011 stupaju na snagu najnovije izmjene u zakonu za strance u Republici Austriji. Tzv. „državljanima trećih zemalja” (izmeđuostalih i BiH), sa posebnim kvalifikacijama, omogućava se da lakše dobiju dozvolu za rad i boravak u Austriji (Niederlassung). Uvodi se nova vrsta boravišne vize koja se zove „Crveno-bijelo-crvena” kartica („Rot-weiss-rot” Karte). Ono što je za nju specifično jeste da se dobiva isključivo na osnovu bodovnog sistema, te da veže vlasnika za određenog poslodavca u prvoj godini, a poslije je prelazak na bilo koje drugo radno mjesto dozvoljen.

 

Zahtjev za „Crveno-bijelo-crvenu” karticu može se podnijeti u Austrijskim ambasadama u inostranstvu (tj. zemlji dolaska), a ako se osoba već nalazi legalno u Austriji (D-Viza, Studentska viza, itd.), zahtjev se može podnijeti i na adresi: Magistratsabteilung 35, 1200 Wien, Dresdnerstraße 93. Zahtjev za „Crveno-bijelo-crvenu” karticu mogu podnijeti (tj. ovu karticu dobivaju) slijedeće grupe (potencijalnih) doseljenika:

1. Posebno visoko kvalifikovane radne snage koje na osnovu bodovnog sistema po tabeli A (tabele za bodovanje možete pronaći na adresi http://www.migrant.at/) dostignu od 70 do 100 bodova. Ove osobe mogu da podnesu zahtjev za izdavanje „D-vize” u Austrijskoj ambasadi u inostranstvu. Ova viza omogućava dolazak u Austriju na šest mjeseci u svrhu traženja posla. Ako se osoba zaposli na osnovu kvalifikacija koje je i prikazala pri traženju „D-vize”, izdaje se „Crveno-bijelo-crvena” kartica na godinu dana. Porodici (žena/muž i maloljetna djeca) se izdaje dozvola za boravak (Niederlasungsbewilligung) sa slobodnim pristupom austrijskom poslovnom tržištu.

2. Ostale „ključne snage” tj. osobe koje dostignu od 50 do 75 bodova po tabeli C. Ovdje je takođe preduslov radno mjesto u struci za koju je osoba kvalifikovana. Osobe ove grupe koje su mlađe od 30 god. trebaju mjesečno zarađivati najmanje 2100 eura, a osobe starije od 30 god. najmanje 2520 eura (bruto). „Crveno-bijelo-crvena” kartica može biti odbijena u slučaju da se na birou (AMS) već nalazi osoba koja je kvalifikovana za ovaj posao. Porodici se izdaje dozvola za boravak sa slobodnim pristupom austrijskom poslovnom tržištu ako pri podnošenju zahtjeva mogu dokazati poznavanje njemačkog jezika na nivou A1 (ovo ne važi za osobe koje su njemački učile u školi ili imaju dokaz više stručne spreme u vezi sa jezikom, kao ni za maloljetnike).

3. Absolventi studija u Austriji koji su najmanje drugi dio studija (2. Abschnitt) ili master studije uspješno završili, mogu prije isteka studentske vize podnijeti zahtjev na produženje vize na slijedećih 6 mjeseci u svrhu traženja posla. U slučaju da absolventi nađu posao u svojoj struci, trebaju mjesečno zarađivati najmanje 1890 eura bruto da bi ostvarili pravo na „crveno-bijelo-crvenu” karticu. Porodici se izdaje dozvola za boravak sa slobodnim pristupom austrijskom poslovnom tržištu ako pri podnošenju zahtjeva mogu dokazati poznavanje njemačkog jezika na nivou A1 (ovo ne važi za osobe koje su njemački učile u školi ili imaju dokaz više stručne spreme u vezi sa jezikom, kao ni za maloljetnike).

4. Stručne radne snage u strukama gdje je radna snaga slabo zastupljena (lista će biti objavljena 1.1.2012, a stupa na snagu 1.5.2012). Osobe sa strukama koje će biti objavljene, koje dostignu od 50 do 75 bodova (Tabela B), mogu dobiti navedenu karticu. Preduslov je posao u svojoj struci i mjesečna zarada u visini uobičajene zarade u ovoj struci. Porodici se izdaje dozvola za boravak sa slobodnim pristupom austrijskom poslovnom tržištu ako pri podnošenju zahtjeva mogu dokazati poznavanje njemačkog jezika na nivou A1 (ovo ne važi za osobe koje su njemački učile u školi ili imaju dokaz više stručne spreme u vezi sa jezikom, kao ni za maloljetnike).

Od 1. jula 2011 godine se takođe uvodi i „Blaue Karte EU”, i to na osnovu pravila EU. Osobe koje imaju završeno više školsko obrazovanje od najmanje tri godine i koje nađu posao u svojoj struci sa mjesečnom zaradom od najmanje 3580 eura bruto, imaju pravo na podnošenje zahtjeva za „Plavu karticu EU”, ukoliko na birou za zapošljavanje (AMS) nije prijavljena osoba koja bi odgovarala ovom radnom mjestu. Za detaljnije informacije se treba obratiti Magistartskim odjeljenjima ili državnim službama zaduženim za sprovođenje navedenog.

STUDIRAJeu objavljuje tekst uz saglasnost časopisa “Oaza” (www.oaza.at)