dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Isplati li se raditi doktorat (PhD studij)?

Written by choco.late. Posted in Allgemein, Studiranje

Doktorski studij (PhD) je investicija. Vrijeme (tri godine) i živci (u neograničenim količinama) su neophodni. Isplati li se uopće raditi PhD? Činjenica je da se na zapadu sa doktoratom više zarađuje nego sa masterom. U prosjeku osobe sa doktoratom zarađuju 600,- eura više od osoba sa masterom (ovaj iznos se odnosi na Njemačku i Austriju, ali je slično i u ostatku industrijskih zemalja).
U prirodnim i tehničkim naukama su doktorati često plačeni. Doktoranti mjesečno dobijaju u prosjeku 1200 – 1300,- Eura platu. U društvenim naukama se uglavnom ne dobija plata. Imajuči ovo u vidu, svako bi za sebe trebao odlučiti da li želi raditi i doktorat. Doktorat je nezaobilazan samo ukoliko imate ambicije da ostanete u nauci i da radite pri univerzitetu.
Ukoliko želite da upišete PhD studij iz tehničkih ili prirodnih nauka u Austriji, Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji, onda je potrebno da pronađete institut koji ima otvorenu PhD poziciju. Nakon što se prijavite (uglavnom se šalje CV i motivaciono pismo) i ukoliko dođete u uži izbor, onda je često potrebno da dođete na intervju. Ako vas naposljetku prime, počinjete sa procedurom upisa PhD studija na odgovarajučem univerzitetu. Proceduru možete pročitati na svim stranicama univerziteta, a ukoliko imate pitanja možete posjetiti naš forum.

STUDIRAJeu