Iskustvo: Studiranje u Francuskoj

Za upis na fakultet postoje dva roka (juli i august), kao i kod nas. Detaljnije informacije o upisu mogu se naći na stranici od fakulteta, gdje se ujedno mogu skinuti i potrebni formulari za upis na fakultet, ispuniti i poslati na željeni fakultet.

Nakon što dobijete obavijest da ste primljeni, odlazite u Francusku da se  lično prijavite na fakultet. Pri upisu morate ispuniti jos neke formulare i bit ćete uslikani za studentsku karticu. Potrebno je naglasiti da su pri upisu jako velike gu žve i dugo se čeka na red. Ako vam nešto nije jasno, postoje telefonski kontakt brojevi, ukoliko nazovete dobit ćete odgovore na sva pitanja. Ali ako se nekome obratite mailom, rijetko da će vam neko odgovoritim, skoro pa nikad.

Upis na Bachelor košta 200-300e, kao i za Master studij. Cijene za upis na PhD studij su mi nepoznate. Opredjeljivat ćete se za državne fakultete jer su renomirane škole obično jako skupe. Državni fakultet je sasvim dovoljan i za najpretencioznijeg studenta. A sada je barem lako otići u Francusku, jer nam više ne treba viza.

Finansije: Kada upišete fakultet, dobijete dokumente s kojima odlazite u prefekturu i tražite svoju studentsku titre de sejour. Ona vam omogućava da radite 20h sedmično. To su obično poslovio kao fast food restorani, babysitting, čišćenje, konobarisanje i sl. Ja sam išla preko programa European Voluntary Service pa su meni samo promijenili titre de sejour u etudiant. Nisam sasvim sigurna, ali mislim da se preko ljeta može raditi i puno radno vrijeme. Sretala sam neke studente koji su mi pričali da su ljeti radili u fabrici, kako bi zaradili novac za ostatak godine. Dakle, radom možete pokriti 80% troškova za hranu, stan, život i studiranje.

Smještaj: Teško je dobiti studentsku sobu, pošto su jako jeftine i tražene. Lakše je tražiti smještaj po rezidencijama, gdje se troškovi za smještaj i račune za malu garsonjeru kreću oko 400e ili da popola iznajmljujete stan. Imate pomoć od francuske vlade (tzv.CAF) u zavisnosti od toga kolika vam je kirija. Npr. ako plaćate kiriju od 400e, vlada će vam dati 200e, a drugih 200e plaćate vi sami. Ja sam bila u Lyonu i takva je situacija bila u većini gradova. U Parizu je recimo sve jako skupo, te kako student tamo uspijevaju, ne bih vam znala reći.

Hrana: jeftina i jako dobra. Imate ručak i na kampusu, gdje sa studentskim kuponom od 2e možete kupiti super ručak. Inače hrana u prodavnici košta kao i ovdje, i jeftinije. Restorani su skupi, to zaboravite.

Zdravstvo: Studenti obično malo zaradjuju, pa imaju karticu s kojom odlaze doktorima i ne moraju plaćate unaprijed. Inače se za preglede mora unaprijed platiti, a onda vas SECU refundira. Doktori su dobri, ali nisu i svi takvi, zavisi kako koji. Nemate sekiracije da npr. Morate čekati dugo u hodniku pred ordinacijom prije nego što dođete na red. Sve se radi sa RDV (rendezevous) i kad ste zakazali termin tada i dolazite, prije ne možete, osim da umirete. To znam jer sam tamo puno doktora obišla.

Mene nisu znali izliječiti, nisu znali šta mi je, tek kad sam došla u Bosnu, dobila sam dijagnozu koja je bila jako ozbiljna. Ukoliko se ne radi o nekoj misterioznoj bolesti, nemate se šta brinuti.

Ljudi: Onako, mene se francuzi nisu dojmili. Da sebi olakšate morate francuski jako dobro pričati. U početku sam zaboravila spomenuti da ćete za upis morati polagati jedan od dva testa za francuski jezik, DALF ili TCF. Nije teško položiti ispit, ali ponavljam da vam je francuski tamo SVE, jer niko živ ne priča niti jedan drugi jezik. A ako ispod čistog savršenstva, svi će vas gledati s visoka. Francuzi su inače takvi: nadobudni, umišljeni i nacionalisti.

Ostajanje: Ostat možete ukoliko to jako želite i nađete sebi poslodavca koji će vas primiti i uraditi vam papire za ostanak.

Morate biti uporni dok ne nađete takvog poslodavca, to je sve. Ako se on na to obaveže i ako mu zaista trebate, onda se ne morate ni za šta brinuti, sve je sređeno. Drugi način da ostanete u Francuskoj je brak. Treći ne postoji.

Ja nisam ostala, jer sam se razboljela i morala sam se vratiti, a ni ljudi mi se tamo nisu svidjeli. Inače, sve se može kad se hoće. Pripremite se unaprijed na težak život, učenje, rad, stres, život 100 na sat. Ali kad diplomirate i nađete sebi posao, sve bude uredu – Bon courage!

Za STUDIRAJeu, nekadašnja bh. studentica u Francuskoj. Ukoliko imate pitanja o studiranju u Francuskoj, posjetite naš forum.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0