Iskustvo: studiranje pedagogije u Njemačkoj

iskustvobruehlMoj prvobitni razlog odlaska u Njemačku nije bio sam studij, već učenje i usavršavanje njemačkog jezika, kako bih povećala šanse za bolje zapošljavanje u Sarajevu – nakon završenog Studija socijalnog rada. Ali kako to većinom biva, moji putevi su otišli u drugom smjeru. Nakon završenog kursa njemačkog jezika na Univerzitetu u Paderbornu, koji traje 2 semestra (godinu dana), odlučila sam da započnem novi studij u Njemačkoj. Ovu odluku sam donijela prvenstveno zog toga, jer sam bila totalno razočarana tadašnjom situacijom u Bosni (2005), kako ekonomskom, političkom i socijalnom, tako i kulturnom.

 

Upis na studij

Na Univerzitetu u Paderbornu sam odmah nakon položenog “DSH-Prüfung” (“Njemački za strane student”) dobila mjesto za studij. Upisala sam “Erziehungswissenschaften”. Pošto sam već imala jednu diplomu iz Sarajeva, odlučila sam istu dati na priznavanje, u nadi da neću morati opet studirati, nego da ću moći odmah raditi kao socijalna radnica. Od regionalne vlade sam dobila upute da se prebacim na drugi fakultet, tzv. “Fachhochschule” za socijalni rad. Tu sam studirala 2 semestra Njemačko pravo (Rechte und Verwaltung) i ujedno radila pripravnički u jednoj ustanovi. Nakon godinu dana sam položila državni ispit i dobila diplomu s titulom “Diplom. Sozialarbeiterin”. Ipak, Služba za strance mi uprkos svemu zabranjuje da radim :(. Nakon dugog razmišljanja sam uvidjela da mi je jedina šansa da započnem iz pocetka s novim studijem. Tako upisujem Studij pedagogije na Univerzitetu u Bielefeldu, koji i uspješno završavam 2010. godine.

Dolazak u novu sredinu

Moja najljepša iskustva su u vezi sa periodom kursa njemačkog jezika. Najmanje sekiracije, jer ništa ne kontaš! :) S druge strane je bilo super, jer su učesnici kursa bili, naravno, od svugdje (Bosna, Španija, Francuska, Italija, Meksiko, Togo, Kamerun, Tunis, Južna Korea, Turska) i svi smo proveli intenzivno godinu dana skupa. Sa svima sam još uvijek u kontaktu, a neki su čak još u Njemačkoj i povremeno se viđamo. Ovakav upliv u novu sredinu mnogo je olakšao ono što je slijedilo. U Bielefeldu sam provela narednih 5 godina, gdje sam stekla dosta lijepih poznanstava i stekla par prijatelja za život. Moje najgore iskustvo je u vezi sa sistemom razdvajanja smeća u Njemačkoj. To mi ni danas ne polazi za rukom, a fakat se trudim ;)

Iskustvo sa odabranim studijem

Oduševio me je način predavanja i samo-organizacije studija u Njemačkoj. Mislim da mi je to puno teže palo, jer sam u Bosni već jedan fakultet završila i bila naviknuta na sistem “katedre”, tj. “Ja predajem, ti slušaš”! Na pocetku mi je bilo tesko da se unesem u diskusije i rasprave za vrijeme predavanja, (vjerovatno dijelom i zbog “jezika”). Ali sam kasnije uzivala u tomu kao i u zajednickim spremanjima ispita u grupama, putovanjima u svrhu savladavanje neke teme, traženju literature u ogromnim bibliotekama ili nekim seminarima poput: jedrenja, planinarenja, vožnje kanuom itd. Moj omiljeni smjer za vrijeme studija je bila medijska pedagogija, zahvaljujući kojem sam napravila i par filmova koji su prikazani u lokalnom kinu kao kratkometražni filmovi. To jasno govori koliko se na ovom Univerzitetu “praktično” studira.

Studentski život

Moj najveći problem je bio taj, što se uvela obaveza plaćanja studija kad sam ja počela studirati, a ukinula kad sam ja diplomirala :( To je značilo: mnogo više raditi i snalaziti se nego inače. Radila sam za istu ustanovu u kojoj sam radila pripravnički.

Nakon studija

Nakon završenog studija primljena sam u ustanovu u kojoj sam radila pripravnički. Potpisala sam ugovor na neodređeno. Trenutno radim za grad Brühl, gdje i živim zajedno sa suprugom.

Bosna i Hercegovina

Ne planiram se vraćati u Bosnu.

Zaključak

Isplatilo se boriti se za stepen obrazovanja koji sam stekla u Njemačkoj. Najveće i najbogatije iskustvo sam stekla na putu ka cilju.

Za STUDIRAJeu: Sedina, Brühl (Njemačka)

Pratite i lajkute nas:
0