dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Iskustvo: master studij u Češkoj Republici

Written by choco.late. Posted in Iskustva

iskustvostudiranjeubrnuMaja iz Mostara odlučila je da upiše master studij u Češkoj Republici. Trenutno se nalazi u gradu Brno gdje pohađa Studij anglistike/sociologije. U nastavku teksta je opisala svoje iskustvo pri upisu i početku studija u novoj sredini.

 

Zašto studij van bh. granica?

  Moja odluka da odem u inostranstvo i upišem magistarski studij je jednostavno povezana sa željom da naučim, vidim i upoznam nešto novo i drugačije od onoga što sam imala/imam doma. Ova odluka je vjerovatno najbolja koju sam ikad donijela. Zasigurno, kada magistriram, plan je vratiti se kući… Zasad.

Upis na studij

Oko upisivanja na post-diplomski studij nije bilo većih problema, jer sam stipendista programa Join EU See, tako da je sve išlo manje više glatko. Fakultet i EK su promotrili zahtjeve, biografije, ocjene, preporuke i motivacijska pisma, te na osnovu istih, selekcija je obavljena.

Dolazak u novu sredinu

Brno, kao i sama Češka Republika je divno mjesto za živjeti. Veliki broj studenata, duga historija, kultura, novi jezik, su svi faktori zbog kojih sam nakon mjesec dana već lagano se navikla na ovaj “novi” život te upoznala nove prijateljice i prijatelje.

Iskustvo sa odabranim studijem

S obzirom da sam još na početku, tj. krećem upravo na drugi semestar, ne mogu mnogo toga reći. Ono što je drugačije jeste sve. Baš sve. Odnos sa profosorima, njihova pristupačnost, kolege, fakultetsko osoblje je sve ono što kući nisam imala. U početku je bilo teško naviknuti se na ogromnu količini literature za čitati, stalni rad, stalno pisanje papira, ali sad već, nakon 4 mjeseca, to ide bez ikakvih problema…

Studentski život

S obzirom da sam na stipendiji koja je doista dovoljna za pristojan život, nemam se na što žaliti. Također, u Brnutroškovi života nisu visoki, nije mnogo skupo što dodatno sve olakšava. Što se tiče zapošljavanja, za to se nisam zanimala jer iskreno, od učenja, nisam sigurna da bi se mogla posvetiti jednako i jednom i drugom.

Nakon studija

O tome još ne želim razmišljati…

Bosna i Hercegovina

Zasad se planiram vratiti. Što će biti, to ćemo da još vidimo.

Za STUDIRAJeu: Maja, Brno

Ukoliko imate pitanja o studiranju u Češkoj, posjetite naš forum: www.studiraj.eu/forum