Farmacija u Beču: prebacivanje iz Sarajeva

farmacija-bec-nastavak-studija

Zvršila sam prvu godinu farmacije u Sarajevu. Sve sam ispite položila i uzela dokumente, prevela, te sad šaljem u Beč. Na potvrdi da sam redovan student na farmaciji u Sarajevu piše da imam uslov da upišem sljedeću godinu, a ja sam pročitala na internetu da mora tačno pisati sljedeća rečenica: student ima pravo da nastavi sljedeći semestar ako ispuni uslove. Meni to u Studentskoj službi nisu mogli napisati, jer nije upis i uplata za drugu godinu još nisu počeli, već tek oko 15. Septembra. Ja ne mogu toliko čekati, jer svoje dokumente moram predati u Beč na Univerzitet do 1. septembra kako bih se mogla upisati i ići na kurs njemačkog jezika što prije. Zanima me da li mi ovakva potvrda može predstavljati problem, te da me ne prime na Univerzitet u Beču? Također me interesuje koliko košta jedan semestar na Farmaceutskom fakultetu u Beču? Jedni govore oko 400€, a drugi kažu oko 17€ po semestru? Hvala unaprijed!

 

Pretpostavljamo da si se online registirala i dokumente već poslala?! Što se tiče potvrde o pravu na upis, situacija je malo “nezgodna”, obzirom na različite administracijske odredbe i datume upisa itd. u BiH i Austriji. Međutim, obzirom da si ti već godinu dana studentica na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, na osnovu podataka sa stranice Univerziteta Beč, pravilo je malo drugačije: potrebna ti je potvrda da imaš pravo na nastavak studija u sljedećem semestru / sljedećoj godini, što si ti zapravo i dobila. Pretpostavljamo da ti zbog toga ne bi trebali praviti problem. Iako ta potvrda ne bude dovoljna, dobit ćeš obavijest od Univerziteta Beč da naknadno dostaviš drugu potvrdu. Obzirom da prvo trebaš učiti jezik, nije problem i ako malo kasnije izvršiš upis, jer ne kasniš na predavanja i vježbe.

Što se školarine tiče, bh. državljani ne plaćaju punu školarinu pri Univerzitetu Beč, već 17€, ali samo ukoliko se studij završi u predviđenom roku (plus dva semestra tolerancije), što konkretno znači: cijeli studij farmacije se sastoji iz tri dijela, ukupno devet semestara. Predviđeni rok za prvi dio je dva semestra, isto kao i za treći dio studija, dok je za drugi dio pet semestara. Svaki dio imaš pravo “produžiti” još po dva semestra, a da ne plaćas punu školarinu, već samo 17€. Ukoliko se to vrijeme prekorači, onda plaćaš puni iznos.

Što se tiče ispita koje si već položila u BiH, njih nakon upisa u Beču, možeš predati na eventualno priznavanje.

Nadamo se da smo ti ovim odgovorom pomogli! Ukoliko se pojave nova pitanja, ne oklijevaj nam se ponovo obratiti!

Sve najbolje tokom daljeg školovanja ti želi,

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0