dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Kurs njemačkog jezika u Austriji

Written by Ego. Posted in Allgemein

Od zimskog semestra 2016/2017 godine, pohađanje kursa njemačkog jezika u Austriji iznosi 1.150,- eura po semestru! Razlog tome je što se BiH više ne nalazi na listi najmanje razvijenih država i više ne potpada u kategodiju gdje ovi kursevi iznose svega par stotina eura. Ovo je dosta velik iznos novca za pohađanje kursa, jer to dodatno otežavaju i svakodnevni životni troškovi tokom tog perioda. Ukoliko ste mislili da dođete i pohađate kurs godinu i po dana/dvije godine i polako uđete u studentski život, moraćete o tako nečemu još jednom dobro razmisliti i izvagati da li se za to zaista i nalazite u finansijskoj mogućnosti. Bez pohađanja kursa ne možete opravdavati svoj studentski boravak u Austriji, a ukoliko ovaj proces produžite na dvije godine, odnosno četiri semestra, i sami možete izračunati o kom iznosu je riječ: 4.600,- eura samo za kurs njemačkog jezika!

Ukoliko ste zaista odlučni da studirate u Austriji, savjetujemo vam da ukoliko vam ovo finansijski više nije opcija ili jednostavno ne želite toliko novca bez obzira da izdvojite, jezik spremate u svojim matičnim zemljama (BiH, Srbija) te neophodno znanje jezika tamo i položite i tek tada počnete poduzimati korake sa upis studija. Ovim putem biste odmah imali status redovnog studenta i izbjegli plaćanje kurseva njemačkog jezika, te odmah i krenuli sa fakultetom, koji naravno sam po sebi nosi neke druge “muke”. Ukoliko vam novac nije problem, onda birajte put kojim želite da krenete. U svakom slučaju ovo nije neznatan iznos novca i samim tim dolazi do promjene u organizaciji početka vašeg studija u Austriji. Dobro se (re)organizujte i isplanirajte kako biste uspješno startali i sami sebi olakšali.

STUDIRAJeu
Posljednji update: 1.1.2020. godine