Česta pojava: kupovina magistarskih i doktorskih radova

Dr. Nemet je doktorirao iz oblasti filozofije. Svoju doktorsku disertaciju je, kako navodi, sam napisao. Neko će se začuditi zašto napominje da je sam pisao svoj doktorski rad: Dr. Nemet je tzv. Ghostwriter i vlasnik firme koja zapošljava oko dodatnih 300 Ghostwritera.

Ghostwriteri su osobe koje pišu radove za druge, ali se nigdje ne spominje njihovo ime. Autor gotovog rada je zvanično osoba koja plaća usluge, i čije se ime na kraju i nalazi na radu.

Dr. Nemet i njegovi saradnici godišnje napišu preko hiljadu projekata: od referata do doktorskih disertacija. U Beču imaju oko stotinu mušterija godišnje: od 20 pa do 60 godina starosti.

Dakle, mnoge diplome nisu baš rezultat truda i rada: mnogo je plaćenih diplomskih radova. S tim da takvi radovi nisu jeftini: jedna stranica košta do 80,- eura. S toga ne čudi da firma Dr. Nemeta godišnje “obrne” preko dva miliona eura.

Dr. Nemet nije zabrinut da bi mogao imati problema sa zakonom: on prodaje uslugu, gotov proizvod. Sva odgovornost je kod kupca. On također dodaje da je skoro pa nemoguće da profesori zaista razotkriju “prevaru”, obzirom na veliki broj studenata i nemogućnosti poznavanja istih.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0